Sven & MarcelaVälkommen till en av Sveriges äldsta Delikatessfirmor. Frans Otto Svensson Österqvist bedrev grossiströrelse på Tunnelgatan med lax,smör och ägg och när ett av säljbåsen blev till salu 1888  så såg han sin möjlighet att nå fler kunder. Frans utökade ganska snabbt butiksytan och sortimentet och var framgångsrik till sin död.Sonen Erik insåg snabbt att konkurrensen var Legendaren Hasse knivskarp och att det inte räckte med det sortiment som fanns i Hallen då. Som en av de första i Skandinavien ( 1927 ) så började han importera exklusiva Delikatesser från Utlandet.Fokus låg på Tyskland,Frankrike,Holland och lite senare även Italien. Ryktet spred sig snabbt om Österqvist Delikatesser och butiken levererade  stadigt till Kungahuset och dåtidens överklass skickade budpojkar för leveranser direkt till dörren från butiken.IMG_2412När den nya Hötorgshallen invigdes officiellt 1959 ( den var igång i smyg redan 1958 ) så var det Madame Österqvist ( 3:e generationen) som guidade runt kungen i Hallen som då var någonting alldeles enastående spektakulärt som en underjordisk Saluhall.

1971 såldes  Österqvist Delikatesser  till Rudolf Mitman som drev Butiken i 17 år. Han hade tidigare jobbat med familjen och var mån om att butikens kunder skulle känna igen sig även med honom som Delikatesshandlare. Under Rudolfs Tid som ägare kom det in en hel spännande produkter från alla delar utav världen och han var en mästare på att griljera Rostbiff.

1988 köpte Hans Lundstedt Butiken och blev den tredje ägaren till Österqvist Delikatesser. Hans förkärlek till nyheter gjorde att han bland annat var en av de absolut första med att introducera Wokpannan till stockholmarna. Och alla dess tillbehör förstås. Hasses passion till en annan delikatess blev också uppenbar,nämligen tryffel. Österqvist Delikatesser började 1990 att sälja den berömda Tryffelsalamin som produceras i Italien ( Pimonte,Alba ). Succén lät inte vänta på sig och än idag är det en av de absoluta storsäljarna hos oss. En annan sak som gjort Hasse riktigt populär bland kunderna är hans otroliga förmåga att minnas kunderna och deras inköp,ja till och med var de bor etc.
1988 var också då jag personligen för första gången stiftade bekantskap med Hötorgshallen och Österqvist Delikatesser i synnerhet. Jag blev anställd och som 16-åring var det spännande att få lära sig av två mästare ( Rudolf och Hans ) hur man handskas med kunderna och upptäcker behoven som finns. Jag jobbade dryga året hos Österqvist och sedan ytterligare en tid i andra butiker i hallen. 2006 blev vi tillfrågade om vi ville köpa Butiken och svaret var ett blixtsnabbt Ja. Vår vision är att Österqvist Delikatesser skall vara den Butiken som Stockholmarna i första hand förknippar med Delikatesser. Vi vill ge dig som en kund en upplevelse utöver det vanliga.

lite dyrare & mycket bättreÖsterqvist har under vår tid återupptagit egenimporten och vi har i dagsläget ca 40 egna producenter som bara jobbar med oss i Sverige. Vi åker ofta ut i Europa för att träffa producenter och kontrollera kvalitét och säkra kedjan bakåt.Målet är att sortimentet du hittar hos oss är så unikt och prisvärt att det inte lönar sig att titta åt något annat håll.Vi har fokus på 4 länder Tyskland,Österrike,Italien och Spanien eftersom dessa länder återspeglar Österqvist sortiment historiskt. Redan nu är ca hälften av allt som säljs laktosfritt och drygt 99 % av sortimentet är glutenfritt. Vi letar även ständigt efter möjligheter att utveckla produkterna tillsammans med våra producenter och det är också därför viktigt att du som kund kommer in med era synpunkter när det gäller sortiment och enskilda produkter.

Med det sagt vill vi ännu en gång hälsa er hjärtligt välkomna …

Sven & Marcela