Som kund hos Österqvist kan man ju ibland undra var är Svenne någonstans ? Och visst är det så att man inte ser mig så ofta som förr. En del av mitt jobb är ju att leta efter nya produkter och då måste man ut i Europa. Jag älskar att hitta nya skinkor och ostar och nu senast så var jag i Spanien för att ta del av deras fantastiska Cuisine. Med mig tillbaka har jag givetvis massor med nya erfarenheter och nyvunnen kunskap om de produkter vi redan saluför men det roligaste är givetvis att jag kan uppgradera med bättre kvalitet till samma pris ,kanske till och med lägre.Snart kommer en först press av Olivoljan från Producenten Castilla de Canena. Denna olja som varje år tappas upp röda speciellt designade flaskor för året är det absolut bästa som jag någonsin upplevt. Vi kommer att sälja den under en begränsad period eftersom tillgången är väldigt liten. Jag besökte världens främste producent av lufttorkade skinkor , Sanchez Romero Carvajal . Där fick jag bland annat inspektera de berömda Deseheas ( inhägnader ) som utgör grunden till den goda smaken i skinkan. Jag fick även en instruktion av spaniens främste Cortador i hur man skär en skinka på rätt sätt, så vem vet kanske står jag där i butiken nån gång och skär för hand .Om ni tror att det här är bara nöje för mig så har ni helt och hållet rätt. Jag älskar alla dessa upplevelser och att kunna vidareförmedla detta till er kunder. Tro bara inte att det är enkelt. För har man som jag kuskat runt i en buss i Andalusia och blivit åksjuk på kuppen( kurvigare vägar finns inte i hela världen ) så får man respekt för Spanjorerna.
Så även om jag inte alltid syns i butiken så kämpar jag för er skull så att vi alla får njuta av ännu mer och ännu godare Delikatesser från Europa.Högst upp ser ni Sherryfaten som har lagrar sherryn i tre omgångar innan den slutligen tappas upp på flaskor och skickas ut i världen. När man går in i den källaren så upplever man en doft så intensiv och fantastisk att man bara tappar andan.En upplevelse som inte går att köpa för pengar.
Varför jag var där ? Jo man ska ju lära sig allt om att matcha skinkorna med rätt sorts dryck och enligt spanjorerna så är det sherry som gäller till Cinco Jotas. ( Den torraste givetvis ).
Denna resa innefattade besök i städerna
Puerte Santa Maria ( Sherryproduktionen )
Jabugo ( Sanchez Romero Carvajal Skinkproducenten )
Caneña ( Castillo de Canena Olivoljan )
Valdepeña ( Manchegoproduktionen )
Albecete ( Quesab 2011 ) Ostmässan i Albecete
Vi syns i butiken