Spanjorerna har en fallenhet för att hålla saker och ting enkla och rustikt, det märks i det spanska köket. Råvarorna talar oftast för sig själva. Har man någon gång varit på en spansk provsmakning för olivoljor så är skillnaden uppenbar från andra länder. ” Färgen på oljan är väl ointressant,det är ju smaken vi ska känna” var svaret på min fråga om varför provglasen var blåa istället för som brukligt genomskinliga.” formen på skinkan är väl inte så viktig , det är smaken du skall fokusera på ” var en kommentar jag fick när jag frågade om oregelbundenheten bland skinkorna. Från Spanien importerar vi Serranoskinkor, Iberico-bellota skinkor ( pata negra ),ostar ,Salcissions och Chorizos plus en gudabenådad Olivolja. Återigen är det fokus på kvalitet och lite dyrare producenter eftersom det ger så mycket bättre produkter. Man blir efter en stund full av insikt om hur viktigt vissa saker är och hur oviktiga andra blir.En spanjor skulle t.ex aldrig formpressa de lufttorkade skinkorna ( á la Italien och Frankrike ) bara för utseendets skull. Om, så måste det finnas en smakförhöjande faktor med i leken annars får det vara.Och visst är det härligt att se med vilken stolthet en äkta Cortador ( mästare i skinkuppskärning för hand ) först noggrant undersöker den skinka han/hon ska börja skära i för att hitta det perfekta öppningsnittet för just den skinkan. Tapas är det spanska sättet att umgås som har sitt ursprung i barerna i Barcelona. Numera är det en mycket mer förfinad form av det spanska Köket.